p1 / projebirlikte, İstanbul'daki kentsel dönüşüm sürecine ilişkin arşiv oluşturma düşüncesiyle dün akşam, Tophane'deki eski Tütün Deposu'nda bir toplantı düzenledi. Sanat ve mimarlık alanlarında üretim yapanların yanı sıra farklı meslek ve çevrelerden konuya ilgi duyanların katıldığı toplantıda, arşivde neler yer alabileceği tartışıldı. Önümüzdeki aylarda tekrarlanacak toplantılar çerçevesinde, arşivin adım adım hayata geçirilmesi öngörülüyor.
2008 yılında Galata'da yaşayan ve çalışan bir grup sanatçının komşuluk birimi dahilinde meydana gelen p1, açık adıyla projebirlikte, bir 'inisiyatif ironisi'. Farklı sanat disiplinlerinden gelen Ayşe Melek Tunç, Elmas Deniz, Eric Ledune, Evrim Kavcar, Nihan Çetinkaya, Sevgi Ortaç, Şafak Çatalbaş ve Tayfun Serttaş'ın çalışmalarıyla hayat bulan p1, geçtiğimiz yılın kasım ayından itibaren açık toplantılar düzenliyor.
Kasım 2009'da Lunapark Tasarım Ofisi'nin Galata'daki mekânında gerçekleştiren ilk p1 toplantısında, Galatalılar bir araya getirilerek, soylulaştırma (gentrification) konusu masaya yatırıldı. İkinci toplantıyı bir ay sonra Beral Madra'nın girişimiyle kurulan BM Suma Çağdaş Sanat Merkezi'nde düzenleyen p1, bu kez, 'sanatta mesafelenme ve sahiplenme' konusunu ortaya atarak, sanatçının mekâna ve izleyiciye karşı duruşunu sorguladı.
Öncekilerden farklı olarak, Galata ve Beyoğlu ölçeğinin aşıldığı ve İstanbul'un incelenmeye alındığı dünkü (26 Şubat 2010) üçüncü toplantıda ise İstanbul'un farklı bölgelerini etkileyen kentsel dönüşüm sürecine ilişkin 'açık arşiv' oluşturma düşüncesi paylaşıldı. Sanat ve mimarlık alanlarında üretim yapanların yanı sıra farklı meslek ve çevrelerden konuya ilgi duyanların katıldığı toplantıda, yaklaşık 2 saat boyunca arşivde neler yer alabileceği üzerine konuşuldu.
Heykeltıraş, seramik sanatçısı, tekstil tasarımcısı, fotoğraf sanatçısı, resim öğretmeni, sinemacı, mimar, şehir plancısı, antropolog, sigortacı gibi ilginç bir mesleki çeşitliliğe sahip katılımcıların, arşive neler katabileceklerini anlatırlarken, kentsel dönüşüme ilişkin düşüncelerini de ortaya koymaları, toplantının son ana dek ilgiyle izlenmesinde etkili oldu. p1'in "ortak bilinç oluşturma çabası"nı takdir ettiğini belirten katılımcılar, "kentin belleğini bir havuzda toplamanın önemi"ni vurguladılar. Önümüzdeki aylarda tekrarlanacağı belirtilen toplantılar çerçevesinde, arşivin adım adım hayata geçirilmesine karar verildi.
Her türlü kişisel arşivi -belgesel niteliğindeki fotoğraf, video veya yazışmalar- ve konu üzerinden üretilmiş olan sanat işlerini paylaşmak isteyenler, p1'in internet sitesini ziyaret ederek, sıradaki toplantıları takip edebilirler.
Link: http://yapi.com.tr/Haberler/kentsel-donusum-acik-arsivde-belgelenecek_77090.html
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder