9 Mayıs 2018 Çarşamba

Fotoğraflarla Geçmişe Yolculuk / Zafer Tektaş - ALEM






Fotoğraflarla Geçmişe Yolculuk 

Zafer Tektaş

Cumhuriyet döneminin ilk kadın fotoğrafçısı Maryam Şahinyan’ın arşivindeki siyah-beyaz fotoğraflar Pilevneli Gallery’de sanatseverlerle buluştu. Sergi açılışında davetliler nostaljik anlar yaşadı.  

Pilevneli Gallery, sanatçı Tayfun Serttaş’ın “FLASHBLACK” adı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında fotoğrafçı Maryam Şahinyan arşivi de 2011 yılında halka açıldıktan sonra ilk kez sergilenmeye başlandı. Cumhuriyet döneminin ilk kadın fotoğrafçısı unvanına sahip olan Maryam Şahinyan’ın gözünden çekilmiş binlerce kare fotoğraftan oluşan arşiv, Tayfun Serttaş’ın yorumu ile sanatseverin beğenisine sunuldu.

Serginin geçtiğimiz hafta yapılan açılış kokteyli iş, sanat ve cemiyet hayatının tanınmış isimlerini bir araya getirdi. Galerinin üç katında sergilenen fotoğraflar ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti. İlk kez bir galeri bünyesinde sergilenen Maryam Şahinyan arşivi, Serttaş’ın görsel arşivlerle süregelen ilişkisinin, mekânsal bağlamda kurgulandığı en kapsamlı sergi olma özelliği taşıyor. Şahinyan’ın tamamı siyah-beyaz negatif ve cam negatiflerden meydana gelen fiziksel arşivi, İstanbul’un yakın dönem klasik fotoğraf stüdyolarından bugüne eksiksiz şekilde ulaşabilmiş en nadir örneklerden. 25 yılı aşkın bir süre gizli kalan 200 bine yakın negatif film, sanatçı Tayfun Serttaş’ın oluşturduğu bir ekip tarafından iki yıllık bir sürede tasnif, temizlik, sayısallaştırma, sayısal restorasyon ve kategorizasyon aşamalarından geçerek sanatseverlerle buluştu. Sergi 26 Mayıs’a kadar Pilevneli Gallery’de izlenebilecek.         


Kaynak: "Fotoğraflarla Geçmişe Yolculuk"
by Zafer Tektaş, 9 Mayıs, Sayı: 1300, ALEM


Hiç yorum yok: